Tlačová správa 05.06.2017

Ružomberčania si založili občianske združenie

Chcú riešiť najmä neúnosnú dopravnú situáciu v meste a podporiť rozvoj priemyslu a zamestnanosti

• Podpora snahy mesta Ružomberok pri riešení neúnosnej dopravnej situácie v meste dobudovaním úseku diaľničnej komunikácie D1 Hubová – Ivachnová a následne vybudovanie južného obchvatu Ružomberka rýchlostnej cesty R1 Banská Bystrica – Ružomberok.
  • Podpora podnikania a rozvoja priemyslu v meste za účelom zvyšovania pracovných príležitostí a ekonomickej sily obyvateľstva.
  • Podpora pre projekt nového papierenského stroja v Mondi SCP, ktorý vytvorí stovky nových pracovných miest pre občanov Ružomberka a okolia a zabezpečí budúcnosť papierenského priemyslu a zamestnanosti v regióne.
  • Rozvoj turizmu v Ružomberku formou zatraktívnenia turistických chodníkov a kultúrno-historických objektov.
  • Vytváranie podmienok pre zlepšenie života rodín, seniorov, detí v meste a regiónu Dolného Liptova.

OZ Ružomberčan predstavilo v pondelok 5. júna 2017 na tlačovej konferencii ambiciózne ciele. Podľa predsedu združenia Mariána Bujňáka, bola podnetom na založenie združenia najmä neúnosná dopravná situácia, ktorá už roky paralyzuje mesto. Vybudovanie diaľnice a obchvatu mesta nielen odľahčí mestskú dopravu, ale tiež ovplyvní ďalší rozvoj priemyslu v Ružomberku. „Máme tu obrovský papierenský podnik, ktorý zamestnáva tisíce ľudí a živí rodiny Ružomberčanov. Aby sa mohol ďalej rozvíjať a zvyšovať zamestnanosť, potrebujeme, aby bola vybudovaná zodpovedajúca infraštruktúra,“ povedal Bujňák.

Od rozvoja priemyslu závisí kvalita života v celom meste a regióne Dolného Liptova. „Ľudia, najmä mladí, nám nebudú odchádzať za prácou do iných miest, ale zostanú v Ružomberku. Budú tu mať zamestnanie, vďaka ktorému uživia svoje rodiny a zároveň pomôžu mestu v ďalšom rozvoji. Napríklad v starostlivosti o významné historické pamiatky a prírodné krásy, ktoré v Ružomberku a okolí máme a sú predpokladom pre aktívny turistický ruch,“ uviedol na stretnutí s novinármi Michal Praženica z magistrátu mesta.

Každý člen OZ Ružomberčan získa členskú kartu, ktorá ho oprávňuje k čerpaniu niektorých výhod a zliav. Zakladatelia rokujú s mestskými športovými klubmi, hotelmi a obchodmi, ktoré by sa chceli do projektu zapojiť. Že je dôvodom na vytvorenie karty „výhod“ snaha získať čo najviac členov, zakladatelia netaja: Čím viac členov bude naše združenie mať, tým bude jeho hlas silnejší a tým skôr sa nám podarí presadiť naše ciele,“ uviedol Igor Vince, bývalý generálny riaditeľ SCP a jeden zo zakladajúcich členov.

Členstvo v OZ Ružomberčan je bezplatné. Okrem strategických cieľov chce združenie presadzovať aj realizovanie podnetov obyvateľov, ktoré bude získavať na verejných akciách v meste a celom regióne Dolného Liptova.

Viac informácií a tiež formulár pre získanie členskej karty je na www.ozruzombercan.sk